08.03.2015

Путін підсунув росіянам паскудну ідею

Eustachy Rylski
Польська Gazeta Wyborcza розповіла про російську класичну літературу, переказавши  відомого польського письменника Євстахія Рильського: 

«Якби зараз жили Тургенєв, Чехов, Толстой, Достоєвський, у мене немає сумніву що вони б підтримували Путіна», - сказав Євстахій Рильський під час зустрічі з читачами в Старому театрі в Любліні.

Рильський сказав, що багато років тому його спокушала Росія, але насправді це була російськість, а це не завжди означає одне й те ж саме.
- Це як фатальна жінка. Хтось каже вам: залиш цю жінку, вона не гідна тебе. Ти гірко про те пошкодуєш. Але я ризикнув на роман з нею. Я думав, що там багато чудових речей, сміливості, поки не зрозумів, що вона груба і паскудна - сказав автор роману «Стан».
Сьогодні зваблений російськістю письменник знає, що Росія не виключає великої війни, що вона до неї готується.

На запитання читача, як бути з російською інтелігентською елітою, митцями, які чарують нас? Якщо вони підтримують Путіна, варто поставити запитання: вони зрадили нас або ми їх неправильно зрозуміли? - письменник відповів однозначно:
- Ми їх не зрозуміли. Як це не сумно, але Путін дав росіянам те, чого вони так довго чекали з часів перебудови. Він дав їм цю ідею. Так, без всякої ідеї спокійно живуть бельгійці, швейцарці, але росіяни без всепоглинаючої ідеї жити не можуть. Росіянам Путін запропонував паскудну, найгіршу ідею: ми можемо бути імперією, ми знову будемо загрожувати миру, і світ буде нас боятися.
Що письменник повинен, і що письменник мусить? - Це було темою зустрічі у вівторок у Старому театрі. Здається, що діагноз для Росії і розчарування нерозділеного кохання до фатальної жінки було відповіддю Євстахія Рильського. І він зробив це, як актор з відповідними паузами, ці слова звучали в кінці. Давайте послухаємо.
- Я відчуваю, що в перший раз за багато років, можливо, століття, російська інтелігенція згодна з владою. Навіть у найважчі роки брежнєвщини існувала група людей, які говорили: нам це не подобається, це не наша Росія. Сьогодні, крім невеличкої групки людей з великих міст, росіяни підтримують те, що робить Путін. Це і погано, і небезпечно. І Бог знає, дійсно тільки Бог знає, куди їх заведе Путін з такими амбіціями. Росія стає небезпечною країною. Я дуже розчарований, як і багато хто з моїх сусідів.
Наприкінці свого виступу Євстахій Рильський розповів про Олександра Солженіцина, який був героєм нашої фантазії, ми думали, що він був найблагороднішим з росіян, який показав в «Архіпелазі ГУЛАГ» жах комунізму.
- Солженіцин практично щодня бував у Кремлі. Путін був трохи вигодуваний грудьми Солженіцина, - з гіркотою сказав Рильський - Питання тут в походженні Путіна: з КДБ, а потім ФСБ, але трохи отрути ввів у нього і Солженіцин, який сказав, що Росія може бути сильною, великою, російською або ніякою. Якщо ніякою, то й чорт з нею».

Комментариев нет:

Отправить комментарий