16.03.2011

Зниклий в Україні палестинець сидить в ізраїльській в'язниці. Людей таємно вивозять з України, а влада шмарклі витирає

Міністерство внутрішніх справ Палестинської автономії направило офіційне звернення до голови МВС з приводу зникнення інженера. Палестинця Дірара Абу-Сісі кинули в ізраїльську в'язницю того ж дня, коли він зник з поїзда "Харків-Київ" в Україні, і в Ізраїлі діє судова заборона на поширення інформації про нього, повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на ізраїльських правозахисників.

"У тюремній службі підтвердили, що він перебуває у них з 19 лютого 2011 року. Спочатку його помістили у в'язницю поблизу міста Петах-Тіква, потім перевели у в'язницю "Шикма" біля Ашкелона. Нам відомо, що в обох випадках він перебував під контролем спецслужб. Я не маю жодного уявлення, в чому його звинувачують. Маємо судове рішення, яке забороняє поширювати інформацію про це", - сказав фахівець правозахисної організації "Гамокед" Далія Керштейн.

Тим часом представник палестинської діаспори в Києві Ях'я Харботлі не відкидає, що інженера Дірара Абу-Сісі ізраїльські спецслужби могли вивезти з України без відома її уряду. "Ізраїльська влада підтвердила факт захоплення цього інженера. Про це його адвокатові повідомили в адміністрації в'язниці. Українська міліція до цього може бути і непричетною. "Моссад" вже здійснював подібні операції в інших країнах. Інженера могли вивезти дипломатичним транспортом або літаком з одного з невеликих аеропортів України. З Діраром, думаю, так і зробили", - сказав він.

Такий сценарій не відкидає і український експерт-сходознавець Віктор Каспрук. "Біля Києва є невеликі аеропорти, такі як Гостомель. Саме з них деякі бізнесмени втікали з України. Ймовірно, з такого аеропорту Абу-Сісі відправили до Ізраїлю. Це серйозний тест для країни. Якщо інформація хоча б наполовину правдива - це означає, що влада зовсім не контролює території України", - вважає експерт.

Дружина палестинського інженера, українка Вероніка Абу-Сісі, вимагає в українських силових відомств та в ізраїльської влади правди про свого чоловіка. Вона вважає, що справу свідомо затягують. "Я була в прокуратурі, зі мною чотири години говорили ні про що. У всіх інстанціях знають, що сталося, і заявляють, що не отримували моїх звернень. У посольстві Ізраїлю мені не надали жодної інформації, але обшукали, і зрештою не пустили в будівлю", - скаржиться дружина біженця.

"Адвокат Міхала Оргабі, яку надала держава Ізраїль, відмовляється говорити, в чому звинувачують мого чоловіка. Але чомусь кожного разу цікавиться, в якій я країні і що я роблю. Я найняла двох приватних адвокатів, 18 березня йому дозволять з ними зустрітися", - сказала Вероніка Абу-Сісі.

Родичі Дірара Абу-Сісі стверджують, що він перебуває в повній ізоляції і що до нього не пускають адвокатів.

11 березня в Службі безпеки України повідомили, що у СБУ немає офіційного підтвердження того, що зниклий в лютому громадянин Палестини Дірар Абу-Сісі перебуває в Ізраїлі. При цьому СБУ хоче отримати підтвердження або спростування інформації про нібито його викрадення в Україні. У МВС України повідомили, що перевіряють будь-яку інформацію, яка може допомогти встановити місце перебування Абу-Сісі і зазначили, що міліція його не затримувала.

18 лютого директор електростанції Гази Дірар Муса Абу-Сісі, 1969 року народження, сів у 6-й вагон потяга "Харків - Київ". Згідно з розповіддю його дружини Вероніки, що посилається на провідників, через дві години після того, як її чоловік сів у потяг, в його купе зайшли двоє чоловіків, пред'явили посвідчення співробітників спецслужб і повели Дірара в невідомому напрямі. Згодом провідники відмовилися надавати свідчення і заявили, що в поїзді нічого не відбувалося і жодних викрадень не було.

Міністерство внутрішніх справ Палестинської автономії направило офіційне звернення до голови МВС України з приводу зникнення інженера.

Дірар Абу-Сісі одружений з громадянкою України, є батьком шістьох дітей. Він провів у Газі 12 років і намагався отримати українське громадянство. Дружина Абу-Сісі Вероніка звинуватила ізраїльську розвідку "Моссад" в причетності до викрадання чоловіка і заявила, що її чоловік перебуває на державній службі, ніяк не пов'язаний з терористичними організаціями, не належить до багатих бізнесменів, і тому навряд чи міг привернути увагу злочинців.

Комментариев нет:

Отправить комментарий