02.06.2011

У Німеччині поставили сатиричну п'єсу про екс-охоронця нацистського концтабору Дем'янюка

У Німеччині поставили сатиричну п'єсу про Джона (Івана) Дем'янюка, колишнього охоронця концтабору Собібор, якого судять в Мюнхені за звинуваченням у причетності до вбивства 27 900 ув'язнених, повідомляє Bild.
Автором п'єси "Процес Дем'янюка - Голокост-кабаре" виступив молодий єврей-драматург з Канади - 36-річний Джонатан Гарфінкель (Jonathan Garfinkel). Прем'єра має відбутися 31 березня в театрі Гейдельберга.

Гарфінкель, за власним зізнанням, виріс в ортодоксальному єврейському середовищі, уважно стежив за Дем'янюком протягом останніх десяти років. У 2005 році була поставлена його перша п'єса про охоронця Собібора, присвячена процесу 1987-1988 років, що відбувся над Дем'янюком в Ізраїлі.

Нагадаємо, що Дем'янюк тоді був засуджений до страти, проте потім, 1993 року, Верховний суд Ізраїлю скасував цей вирок. З початком процесу в Мюнхені Гарфінкель спільно з драматургом з Гейдельберга Ніною Штайнгільбер (Nina Steinhilber) ґрунтовно переробив початковий варіант п'єси.


Гарфінкель неодноразово відвідував судові засідання у Мюнхені. "Мене сильно вразило, коли я побачив, що Дем'янюк фактично перетворився тут на символ. Виникає відчуття, що на процесі мова йде вже не про нього, а про прагнення Німеччини юридично примиритися зі своїм минулим", - зазначив драматург.

На сцені сьогоднішній процес над Дем'янюком служить відправною точкою для численних сюжетних екскурсів в його минуле. Автори показують життя Дем'янюка в його рідному українському селі, потім в американському штаті Огайо, куди він переїхав після Другої світової війни. На сцені з'являється одягнений у чорну форму карателів молодий Іван, Alter Ego Дем'янюка, з яким головний герой веде безперервний діалог про вину та безневинність.

Як пише Nurnberger Zeitung, автори "Голокост-кабаре" спробували показати в злочинці Дем'янюкові людину. "Я не вважаю Дем'янюка невинним, - відзначив Джонатан Гарфінкель. - Але мені здається, що він вже заплатив за те, що зробив".

Процес у кримінальній справі стосовно Дем'янюка почався у Мюнхені 30 листопада минулого року. Участь Дем'янюка в процесі за станом здоров'я обмежено двома 90-хвилинними слуханнями на день. Дем'янюк, якого привозять до зали засідань в інвалідному кріслі, поки що жодного разу не висловився з моменту початку процесу.

За версією німецького слідства, Дем'янюк безпосередньо брав участь у знищенні щонайменше 27,9 тисячі ув'язнених у таборах Треблінка і Собібор, де служив наглядачем після полону.


Комментариев нет:

Отправить комментарий