19.11.2014

Путін дав наказ створити «історичне право» Росії для загарбання всієї України

Джоджик
Ярослав Джоджик
На зустрічі з істориками 5 листопада Володимир Путін відкрито заявив, що Київська Русь і Росія – це поняття тотожні. Про те, як російський диктатор готує «історичний грунт» для загарбання всієї України розповів відомий політик та громадський діяч Ярослав Джоджик.


Україна веде повноцінну війну проти російського агресора на всіх фронтах: і військовому, і дипломатичному, і інформаційному. Однак, не менш важливий ще один фронт історичний, де Путін веде «війну» проти України вже протягом 15 років.

Ідеї «руского міру», єдності трьох слов’янських народів, «Києва – як матері міст російських» Путін взяв на озброєння відразу після приходу до влади. Саме ця історична пропаганда протягом років закладала фундамент для теперішніх подій в Криму та на Донбасі, зомбувала місцеве населення. Тепер же Путін перейшов до вирішального етапу «історичної війни: дав наказ створити так зване «історичне право» Росії для загарбання всієї території України, знищити історичне право України на власну державність, фактично знищити самостійну історію України.

У цьому російський диктатор наслідує свого «ідейного попередника» російського царя Івана Грозного. Ще у 15 столітті він почав говорити про «Мономахові дари», щоб виправдати претензії Московської русі на всі Київські землі. Тому з’явилися вигадки про шапку Мономаха і дари. Хоча відомо, що ця шапка — витвір уже багато пізніший.

Як і в часи Середньовіччя, коли московські посли їздили Європою з вигаданими літописами і доводили, що фіно-угорська Московія – це правонаступник всієї Київської Русі, так і сьогодні, російські історики на всіх наукових конференціях такими ж вигаданими «архівними» документами обґрунтовують «історичну законність» агресії Росії проти України.

Тому, головне завдання українських науковців, в першу чергу істориків, зрозуміти всю серйозність ситуації та відповісти на «історичну» агресію Росії проти України. І для цього українцям не треба нічого вигадувати. Нам треба просто говорити правду — про українську Русь, про українську Козацьку державу, про Українську народну республіку, про звитягу ОУН-УПА.

Але, ця правда має подаватися у доступній для населення формі — у книжках та мультфільмах для дітей, у історичних романах та фільмах про ключові постаті історії своєї країни. Українці мають пишатися тим, що наші пращури створили Київську Русь – найбільшу державу тодішньої Європи, у той час, коли на території Москви проживали фіно-угорські племена збирачів та мисливців.

В Україні має бути створена система історичного виховання нації, ми повинні мати держзамовлення для міністерства культури, спілки письменників, кінематографістів, мультиплікаторів.

А на міжнародному рівні українські історики мають усвідомити, що їх російські «колеги», з якими їх примушував писати «спільні підручники» Віктор Янукович, є не меншими ворогами української державності ніж бойовики Донбасу. І вони мають не лише доводити на світових історичних майданчиках українську позицію, а й аргументовано та документально нівелювати вплив російської історичної пропаганди.

Сьогодні, відновлення історичної справедливості, недопущення переписування історії України не менш важливо ніж успіхи на фронті, ніж будівництво нових танків, БТРів та літаків для української армії.


Дивись також:
Імперія ненависті
Походження російського шовінізму й українофобії
Росія не походить з Київської Русі. Вона навпаки - допомогла її знищити, визнав знаменитий російський кінорежисер


Комментариев нет:

Отправить комментарий