26.08.2013

Українофобія - сучасне суспільне збочення чи невтішний вирок часу?

Кому могло приснитись на зорі української незалежності у найстрашнішому сні, що на 22-гому її році українофобія стане звичним явищем, за яке навіть ніхто нікого не карає. В Україні захищають всіх: нелегальних мігрантів, національні та сексуальні меншини, борються з ксенофобією, антисемітизмом, та тільки українців у власній державі можна ображати без жодної за те відповідальності.

Напередодні Дня Незалежності України 3 серпня 2013 року була вчинена чергова спроба дати «ляпаса» українським патріотам з боку проугорського українофобськи налаштованого священика Мукачівської греко-католицької єпархії Даниїла Бендаса, який у с. Мала Копаня Виноградівського району, за підтримки угорського консула в м. Берегово Іштвана Товта, провів наукову практичну конференцію з питання ліквідації радянською владою Мукачівської греко-католицької єпархії, рішенням якої стала ультимативна вимога до владики Мілана Шашіка зняти мораторій на розповсюдження українофобської монографії «П'ять років за колючим дротом», що обманним шляхом та зловживанням довірою останнього була видана у 2008 році на кошти єпархії.

Вказана книжка написана Даниїлом Бендасом на тенденційних судженнях репресованого священика о. Стефана Бендаса та просякнута українофобськими оцінками та образами українців як національності.

ЇЇ вихід спричинив обурення місцевого українства та національно патріотичних сил, які з відповідними заявами звертались до правоохоронних органів України. Відтак, владика Мілан Шашік, який не розбираючись у змісті роботи, сприяв її виходу, змушений був заборонити розповсюдження книжки.

Здавалося б інцидент вичерпано. Та як бачимо ні! Антиукраїнські сили продовжують свої інсинуації, особливо напередодні державних свят.

Відтак залишається риторичне запитання, кому вигідно породжувати міжнаціональні конфлікти та дестабілізувати ситуацію в мирному багатонаціональному Закарпатті, а тим паче втягнути в це протистояння таку патріотичну релігійну структуру як греко-католицька церква.

Свідченням патріотичності Мукачівської греко-католицької єпархії та її лідера є той факт, що владика Мілан декілька років тому змінив своє «євросоюзівське» словацьке громадянство на Українське.

Відтак залишається тільки надіятись на мудрість ієрарха Мілана Шашіка, який розрубає цей «гордієвий» вузол провокацій та інсинуацій, знищивши вищевказану антиукраїнську літературу, усунувши цим самим підґрунтя до компрометації церкви та породження конфлікту.



Комментариев нет:

Отправить комментарий