17.08.2013

В Умані жиди вчинили наругу над християнською святинею


Паломництво хасидів до Умані Черкаської області до могили духовного лідера Цадика Нахмана починається з грандіозного скандалу.

Каменем спотикання між хасидами та місцевими жителями став поклонний хрест, встановлений на честь 1025-річчя Хрещення Русі - він дратує жидів. У вівторок ситуація досягла апогею - розп'ятого на хресті Ісуса розписали словами на івриті. У перекладі напис свідчить: «Не гнівіть бога». Місцеві жителі обурюються.


Хрест спотикання
За словами голови Ради громадських організацій Умані Валерія Кислинського, поклонний хрест - інтернаціональний. Його освятили священики кількох конфесій. Проте жидам не подобається, що хрест встановлено навпроти синагоги, де знаходиться могила лідера брацлавських хасидів ребе Нахмана. А самі хасиди після святкування Рош-ха-Шана проводять традиційне обмивання в ставку, над яким височить хрест. Тепер вони вимагають від міської влади перенести святиню.

- Ми поважаємо інші релігії, - каже представник Міжнародного фонду імені Рабі Нахмана Шимон Бускілла, - і ніколи не чіпатимемо символ чужої віри. Але, на жаль, не всі наші одновірці це розуміють. Хрест можуть зламати або пошкодити. Тоді почнеться справжня війна між хасидами і християнами. Ми не можемо цього допустити, тому і просимо перенести хрест в інше місце.

- Хрест заважає сектантам, - журиться Валерій Кислинський. - Адже хасидизм - це ортодоксальна гілка юдейства. Інакше як сектантами їх не назвеш. Наших активістів залякують - і влада, і силовики, і самі хасиди через хрест. Місцевий хасид Соломон Нахман взагалі заявив, що закопає нас. Ми звернулися до міліції.

Зріє бунт 
Заступник мера Умані Володимир Віблий запропонував активістам перенести хрест в інше місце і встановити ще кілька пам'ятників в місті на підтримку християнства, але уманці не згодні.

Хасиди приїздять на нашу землю, от і нехай ведуть себе відповідним чином - як у гостях, а не вказують господарям, що вони повинні робити, - обурюється уманець Павло Проценко.

- Якщо зворушений хрест, ми підемо з візитом у відповідь до могили їх Цадика, - обурюються місцеві.

Не промовчали і представники ВО «Свобода» 
- Нас шокувало побачене, - заявив член Уманського міського комітету партії Сергій Яремчук. - Ми негайно викликали міліціонерів і вимагаємо розслідувати це не як хуліганство, а як вандалізм. Це провокація з метою розпалити міжнаціональну ворожнечу. Переносити хрест ми не дамо і готові до адекватної відповіді влади та хасидам, які спробують це зробити.

Зараз активісти і «свободівці» вимагають від влади встановити цілодобове чергування біля святині.

Комментариев нет:

Отправить комментарий